tirsdag den 1. juli 2014

Her et par gode råd om at skyde video, dette er del nr. 2

Her et par gode råd om at skyde video, dette er del nr. 2

Fik du ikke læst del 1, er her det direkte link…

Her ser vi nærmere med de 3 grupper af videokameraer, kompakt, semi pro og pro.

Kompakt videokameraer er de mest udbredte, små kompakte og håndholdte videokameraer som er nemme at have med overalt. I dag taler vi opløsninger på HD eller Full HD som fås fra kr. 600 og op til små kr. 3.500. De billigste har normalt digital billedestabilisering der udmærker sig ved at være udmærket til at fjerne små rystelser men er håbløse og stærkt pixelerende ved større. Så hold kameraet helt i ro, og brug kun langsomme og rolige bevægelser. Et tip er her, har du en monopod, og har kameraet stativgevind, kan du enkelt og elegant anvende din monopod til mekanisk at stabilisere bevægelser. Det betyder at du kan komme rigtigt langt med også at bevæge dig omkring og filme stabilt. Husk øvelse gør mester, og en lille tur rundt i eksempelvis Venedig giver din ferie video et ekstra pift! Husk altid at ”rolig” kameraføring giver publikum den bedste oplevelse.

Et andet tip til brug af en monopod, er at du kan række over en folkemængde for få det helt rigtige skud.

Fordelene ved et dedikeret video kamera er at du kan skifte batteri og at dine film ligger på et SD kort. Her skal du lige huske at HD kræver mindst et klasse 6 kort og til Full HD vil vi anbefale et klasse 10.

Og netop det at kunne skifte hukommelseskort og batteri er absolut en fordel. Så gå efter det, samt check at kameraet har mulighed for stativmontering. Om du vælger HD eller Full HD afhænger naturligvis af pengepungen. De billigste video kameraer har kun digital zoom dette kan være ok til mindre zoom behov, x2 men over det kan dit billede pixelere når du efterfølgende ser det på dit TV.
Så om muligt, gå efter optisk zoom.

Hvis pengepungen rækker gå efter optisk zoom og billedstabelisering! Og om muligt også mulighed for at anvende ekstern mikrofon.

Husk frem for alt når du filmer, at bruge rolige og langsomme bevægelser, det giver det bedste resultat og dette gælder også når du zoomer altså ikke fuld knald ind og ud (med mindre du laver effekter…)

Uanset hvad du vælger, får du her noget som vil skabe glæde…

Her et par muligheder i kompakt enden, startende fra små kr. 600,- og sluttende med et JVC kamera der både er vandfast ned til 5m og en batterilevetid på hele 4,5 timer…. Til små kr. 3.495,-
I dette segment kan man få videokameraer, lige fra dem man kan have med i lommen, eller i en bæltetaske, til kameraer men har med i en skulderrem eller i en taske. Mulighederne er mange i dette segment!



Bliver du så ”bidt” af at filme, og ønsker endnu flere muligheder er Semi pro video kameraer sagen, de kan naturligvis anvendes som kompakt kameraer – altså du køre dem 100% i auto - men tilbyder ofte langt bedre objektiv, bedre lyd, en roligere zoom og en langt bedre opløsning på selve billedsensoren. De vil ofte tilbyde mulighed for high speed eller slow motion optagelser og ofte er farvegengivelsen sublim og den indbyggede sound processor utrolig god. Vær opmærksom på at i den øvre ende begynder vi at tale om Dolby Surround, og så begynder det at blive avanceret omkring klipningen efterfølgende. Programmer som understøtter dette i native formatet er Sony Vega Pro, Final Cut Pro, ellers er der ofte mulighed for at tilkøbe apps.

En ting er sikket i denne kategori og det er, at du her får video kvalitet så det basker, og de slår langt de fleste systemkameraer kameraer med adskillige hestelængder.

Det du i denne klasse skal være opmærksom på er mulighed for at indstille iris (blænden i fotoverdenen) manuelt! Det giver dig mulighed for at filme personer foran dig, og fuldstændig lade baggrunden forsvinde. Dernæst indstilling af frame rate, altså antal billeder pr. sek.

Husk at her ændre udtryk og specifikationer, nu taler vi om overcranking (slowmotion) og undercranking (highspeed). Vi er nu på vej ind i broadcast og moviemaking segmentet. Dette adskiller sig totalt fra den fotografiske verden. Ekstern Timecode sync, hvor du kar mulighed for at skyde med flere kameraer, med samme tidskoder som du anvender når du klipper og master sound, samt color profiling er ofte ord du vil høre her, sammen med høje priser – men du har her mulighed for at gå de professionelle i bedene! Dit resultat vil kære i særklasse!

Og lyddelen er svimlende hestelængder foran alt hvad du har oplevet hidtil, og XLR stik er her standarden! Altså high pro audio!

Rykker du op i dette segment, vil dit kamera dog være svært håndholdt, altså båret på skulderen eller designet til en rig. Her kan du skyde videoer i Blu Ray kvalitet, uden at rynke på næsen – men her er tilbehøret dyrt, også de udskiftligeobjektiver. Her er du blandt stjerne udstyr og du kan nå stjernerne men det koster og du skal vide hvad du vil…

I denne liga taler vi også 3 sonsor teknologi for henholdsvis R, G og B en enorm følsomhed og skarphed samt indstillingsmuligheder som får DSLR moviemakere til at virke som et levn fra stenalderen. Dette udstyr kan det som har stjernekvalitet.

Yderligere kan du her glemme alt om video redigerings software til under kr. 15.000,- plus…  

I del nr. 3 går vi dybden med semi pro og pro videokameraer.

Så bliv hængende – der kommer mere….

Ingen kommentarer:

Send en kommentar