onsdag den 19. januar 2011

Lyslægning del 1


Digitalfotografering giver masser af nye muligheder for at tage enestående billeder, og her er navnlig lyslægning en vigtig del, nok den vigtigste. Med lyslægning kan man skabe dramatiske effekter, bløde ”emner op”, fjerne rynker og meget meget mere. Husk at fotografere betyder at tegne med lys.

Når man ser på lys kan dette deles op i følgende kategorier.

Flashlys og kontinuerligt lys

Flashlys - tændes i 1/1000 sekund, og man kan først bedømme lyslægningen, når billedet er taget. Og selv flashlys med pilotlys (pilotlys er en pære monteret i flashhovedet som groft viser retningen på lyset) giver kun en rettesnor for virkningen. Dette kræver en del erfaring for at opnå det perfekte resultat, og kameraets automatik kan ikke anvendes. Men øvelse gør mester, og ved brug af et flashmeter kan man komme hurtigere til det perfekte resultat.

Kontinuerligt lys – Eller konstant lys f.eks. 500 watt E27 B-lamper eller halogen jod-lamper lyser permanent, når man tænder dem. Det giver den fordel, at du kan se din lyslægning direkte, før du tager billedet. Du kan flytte rundt på lamperne og se hvilken effekt det umiddelbart giver. Det gør det dejligt nemt, og man kan anvende kameraets automatiske indstillinger til en hvis grad.

For begge kategorier gælder dog tre vitale ting, og det er lysets temperatur, der måles i kelvin grader, effekt og spektrum. I praksis taler man kun om de to første, kelvin grader og effekt.

Om man vælger falshlys eller kontinuerligt lys er så absolut en smagssag. Populært kan man sige at det næsten er som hønen og ægget, dog med samme resultat (man ”gætter” på at en høne lægger et ovalt æg (erfaring) eller at man allerede har ægget og ved at det er ovalt).

Omkring kontinuerligt lys kan disse deles op i lyskilder som, tungsten, Halogen, LED og fluorescent. Ser man på økonomi er tungsten teknologien, den ”ældste” og dyreste at anvende, så kommer halogen, fluorescent og LED. Alle fire lyskilder har forskellige egenskaber, men skal det anvendes til foto eller video er en ting vitalt og det er farve temperaturen, som skal ligge omkring de 5600 grader kelvin. Og dette fordi at det svarer til dagslys og giver naturlige og ægte farver.

To ting skal man dog som hovedregel huske, og det er at man aldrig må blande lys da det giver uønskede effekter, og at tungsten- og halogenlamper afgiver store mængder af varme selv efter bare få minutter som kan/vil påvirke farvetemperaturen. Husk også at det emne man fotografere kan påvirkes at temperatur, eksempelvis en islagkage!

Dette er det førte afsnit vi lægger på bloggen omkring lyslægning…

Og husk at hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at ringe…

Link til forskelligt udstyr...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar