fredag den 29. juni 2012

Pas på mobiltelefonregningen når du tager på ferie...


At tage billeder med mobiltelefonen er en dejlig ting, opløsningen bliver større og større og kvaliteten bedre, men er stadig ikke på højde med selv det billigste kompakt kamera!

Mobiltelefonkameraet kan dog vise sig at være et yderst dyrt bekendtskab, specielt på ferien!

Men fra den første juli træder nye EU-regler om roaming i kraft. Det betyder, at alle teleselskaber skal etablere en spærring hos alle kunder, der gør, at du skal have en speciel aftale med dem, hvis du vil have et dataforbrug i andre EU-lande på mere end 50 Euro (ca. 370 kr.) om måneden. Teleselskaberne vil samtidigt have pligt til at advare dig, når du har brugt 80 procent af det maksimale dataforbrug i andre EU-lande, så du ved, at grænsen snart er nået – og du undgår at komme hjem til en regning på flere tusinder kroner efter ferien.

Roaming kan foregå både nationalt og internationalt. Som oftest er det en ganske bekostelig affære. Der er ofte specielle priser og Roamingaftaler, som indgås imellem de forskellige mobilnetoperatører, der blandt andet inkluderer hvor meget teleselskaberne betaler hinanden – men også her har EU sat nogle krav. Således skal den pris, teleselskaberne betaler hinanden pr. MB, sænkes til 0,80 euro fra den 1. juli, ligesom samtaler med mobiltelefoner i andre EU-lande end hjemlandet sænkes til 39 cent (3 kroner) i minuttet for udgående og 15 cent (1 krone) for indgående opkald. Teleselskaberne må heller ikke længere opkræve roamingafgifter for modtagelse af voicemails. Dvs. at selskaberne afregner kr. 6,15 pr. MB og hertil skal så lægges deres profit – Dette betyder at hvis du sender et billede på 5MP i opløsning vil det typisk koste dig ca. kr. 50,- med moms!

Det skal dog til sidst bemærkes at forordningen kun gælder, når man opholder sig i EU-lande. Besøger du fx Schweiz, Tyrkiet eller Norge, er du altså ikke dækket ind af de nye regler.


Gode råd om mobiltelefoni på rejsen:

1.Tjek dit telefonselskabs pris for telefoni, sms og dataoverførsel, inden du rejser ud.

2.Hold øje med netværket, det kan koste dig dyrt når mobilen roamer og du ringer hjem - eller bruger telefonen til dataoverførsler - til udenlandsk takst.

3.Mister du din telefon, så sørg for at spærre den hurtigst muligt. Nøjagtigt som du ville gøre, hvis du fik stjålet dit kreditkort.

4.Slå din telefonsvarer fra. Du betaler udenlandstakst for at modtage opkaldet og aflytter du beskeden i udlandet, koster det dig også udenlandstakst.

5.Slå automatisk deling af billeder fra på sociale netværk!

6.Slå alt fra der kræver at din mobiltelefon automatisk modtager data! Herunder Google maps!

7.Tjek din mobiltelefonregning, også under rejsen!

8.Sluk for mobiltelefonen – DU ER PÅ FERIE!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar