fredag den 16. marts 2012

Gode råd omkring fotobelysning og lyslægning del 2


LYSLÆGNING

Når man har valgt, hvilket lys du vil arbejde med, kommer vi til opstillingen af lamperne – den egentlige lyslægningen. Lyslægningen er den vigtigeste af fotokunsten, det kan skabe dramatik, bildhed, action og meget mere. Og husk, jo mere man øver sig og eksperimentere jo bedre bliver man. Her ser vi på modelfotografering og portrætfotografering.

Det er vigtigt at man her starter med at tænde selve hovedlyset! Hovedlyset er det lys man fotograferer med og det er samtidig det lys, der giver skyggeretningen. På et billede må der som hovedregel kun være én skygge-retning. Hovedlyset er normalt uden paraply, men ofte med eksempelvis softbox - Dette er det toneangivende lys.

Så skal vi til at arbejde med effektlys, det lys som skaber selve billedet, det som giver liv, dybde og kant. Effektlys kombineres ofte med reflektorer, ”lightbounser”, skærme, paraplyer og farvefiltre. Omkring kombinationen af lyseffekter er det kun fantasien der sætter grænsen. Husk dog at man må aldrig blande lys! 

Effektlys kan som udgangspunkt opdeles i fem kategorier:

Konturlys - bag modellen, rettet direkte mod kameraet, hvilket giver konturtegning og dybde i billedet.

Toplys/downlight - ovenfra, lodret ned, hvilket giver spil i modellens hår.

Sidelys – skaber stemning (kan også opnås med reflektorer)

Underlys/uplight – skaber stemning (kan også opnås med reflektorer)

Baggrundslys - rettet mod baggrunden. Til at dæmpe eller fjerne slagskygger samt give dybde i billedet. Dette vil også ændre på baggrundens farve.

Ofte kombinere man eller skaber effektlys ved brug af reflektorer, eksempelvis ved brug af denne specielle reflektor anordning vist på billedet, der anvendes til portrætfotografering. En lyslægning til denne vil normalt bestå af et hovedlys, et konturlys og/eller baggrundslys. Ved anvendelse af Flashlys kræver det lidt øvelse inden man kommer til det bedste resultat og kontinuerligt lys ses virkningen direkte under selve lyslægningen.

Link til studieudstyr...

Link til gratis e-book om lyslægning...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar