lørdag den 27. august 2011

Her et teleskop som kan se 13,2 milliarder år tilbage i tiden..


Her et teleskop som kan se 13,2 milliarder år tilbage i tiden – En zoom som mange sikkert gerne vil have som en del af deres fotoudstyr.

Hubble zoomer i denne video ind på UDFj-39546284 (det officielle nummer) er en kompakt galakse af blå stjerner, der eksisterede som vi ser det for 13200000000 år siden, omkring 480 millioner år efter Big Bang. Det er den ældste galakse fundet, den 26. januar 2011, og overstiger den tidligere afstands rekordindehaver med omkring 150 millioner år.

Galaksen er bemærkelsesværdigt, især fordi det har hjulpet væsentligt på forståelsen og har udvidet kendskab til den tidlige periode efter Big Bang. Astronomer var overraskede over at finde beviser for, at den hastighed, hvormed universet var ved at danne stjerner voksede betydeligt i løbet af en 200-millioner-årig tidshorisont, hastigheden af stjernen fødslen steg med omkring en faktor ti i perioden mellem 480 millioner år, og 650 millioner år efter Big Bang.

Når man så står i kø i en den lokale Netto, kan dette virke fuldstendigt ligegyldigt – Men det er det ikke! Det bekræfter i højere grad den forståelse og nye anskuelser videnskaben har til hvorfor universet ser ud som det gør og hvordan det blev til…

Denne video er en zoom ind sekvens fra Hubble Space Teleskopets infrarød Ultra Deep Field, først optaget i 2009. Det er et meget lille udsnit på himlen i det sydlige stjernebillede Fornax. Zoom-centre på de fjerneste identificeret objekt i dette område. Denne genstand, muligvis en galakse, ser rødt ud, fordi dens lys er blevet strakt ved ekspansion af universet.



Credit: NASA / ESA / G. Bacon, STScI (ingen lyd)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar